Grants

Cologne Center for Terahertz Spectroscopy

The Cologne Center for Terahertz Spectroscopy is funded by the Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) as a Core Facility.

SFB 956 Conditions and Impact of Star Formation

The unique upcoming opportunities with the opening of the complete submm/far-infrared range of the electromagnetic spectrum and the interferometric access to highest angular resolution from radio- to infrared wavelengths will be used to investigate and understand the basic processes and their dependence on the physical and chemical environment in interstellar space, by which interstellar clouds aggregate and finally collapse to form new stars.

More infos about the main research areas.

STRONGGRAVITY – Probing Strong Gravity by Black Holes Across the Range of Masses

This is an EU research project funded under the Space theme of European Union’s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration. Find more information here.

SFB 494

Nach acht Jahren ist die Förderung durch die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) für den SFB 494 ausgelaufen.

Der SFB 494 befasste sich mit der Thematik der Entwicklung der interstellaren Materie. In einem Temperaturbereich, der von etwa 10K in kalten Dunkelwolken bis ungefähr 2000K in wärmeren Sternentstehungsgebieten reicht, kann die von der interstellaren Materie ausgesandte Strahlung aufgrund ihrer relativ geringen Energie am besten bei Millimeter-, Submillimeter- und fernen Infrarot-Wellenlängen gemessen werden.

Weitere Infos zum SFB 494.